Hyvinvointialusta hevosalan ekosysteemille

Hyvinvointialusta hevosalan ekosysteemille

Hevosen hyvinvoinnista huolehtiminen on aina ollut monen eri tahon yhteinen ponnistus: omistaja, eläinlääkäri, kengittäjä, valmentaja, hieroja, fysioterapeutti, satulansovittaja ja monet muut toimijat tekevät parhaansa auttaakseen hevosta voimaan hyvin. Silti arjessa on usein haasteena yhtenäisen tiedon puutejokainen taho voi kerätä havaintoja tai mittausdataa omiin kanaviinsa, mutta niiden kokoaminen yhteen paikkaan jää helposti tekemättä. Hevosen hyvinvointialusta on suunniteltu ratkaisemaan juuri tätä ongelmaa. 

Mitä hyötyjä alusta tuo hevosalalle? 

Hevosen hyvinvoinnin 360 -ratkaisu on pilvipalveluna (SaaS) toimiva data-alusta, johon kootaan kaikki hevosen terveyteen ja elämään liittyvät tiedot yhteen. Ratkaisu kerää, tallentaa ja jalostaa tietoja niin hevosomistajilta kuin hevosten hoidon eri ammattilaisilta. Näin varmistetaan, että jokainen hevosta hoitava tai sen hyvinvoinnista vastaava taho pääsee käsiksi samaan ajantasaiseen tietoontietoturvallisesti ja hallitusti.

  • Kokonaiskuva hevosen hyvinvoinnista: Tällä hetkellä tieto hevosen terveydestä ja hyvinvoinnista on usein sirpaleista. Eläinlääkärillä on omat tiedot, kengittäjällä ja valmentajalla omansa. Alustaratkaisu kokoaa kaiken oleellisen tiedon yhteen paikkaan, luoden kokonaisvaltaisen kuvan hevosen tilasta. 

  • Tehokasta yhteistyötä: Alusta mahdollistaa sujuvan tiedonkulun eri ammattilaisten välillä. Eläinlääkäri, kengittäjä, valmentaja ja hieroja voivat kaikki hyödyntää samaa ajantasaista tietopohjaa, mikä parantaa hoidon laatua ja nopeuttaa reagointia mahdollisiin ongelmiin. Kaikki tieto on omistajan helposti saavutettavissa asiakasportaalin kautta. Ammattilaiset pystyvät säilömään asiakastiedot yhdessä paikassa, eli alusta toimii myös asiakkuuden hallinnan työkaluna (crm). 

  • Ennakoivaa hoitoa: Keräämällä monipuolista dataa hevosen elinympäristöstä, aktiivisuudesta ja terveydentilasta luo pohjan ennakoivalle hoidolle. Tulevaisuudessa alusta voi jopa auttaa tunnistamaan riskitekijöitä ja ennustamaan terveysongelmien kehittymistä. Esimerkiksi nautojen utaretulehdus pystytään tunnistamaan naudan juomiskäyttämisen muutoksista ennen fyysisten oirein ilmaantumista. 

  • Parempi ymmärrys hevosen yksilöllisistä tarpeista: Jokainen hevonen on yksilö, ja alustalle kerätty data auttaa tunnistamaan hevosen yksilölliset tarpeet. Dataan perustuvat analyysit voivat auttaa optimoimaan ruokintaa, valmennusta ja talliarkea hevosen hyvinvoinnin maksimoimiseksi. 

Kenelle alusta on suunnattu? 

Alusta on tehty palvelemaan koko hevosalan ekosysteemiä. 

Hevosenomistajalle alustaratkaisu tarjoaa mielenrauhan: tieto hevosen terveydestä ja hyvinvoinnista pysyy tallessa ja helposti saatavilla. Päiväkirjamaisen toimintalokin kautta omistaja näkee selkeästi muutokset hevosen käytöksessä, aktiivisuudessa, syömisessä ja esimerkiksi nukkumisessa. Näin pienetkin merkit mahdollisista ongelmista on helpompi huomata ja reagoida ajoissa. 

Alusta tekee helpoksi myös yhteydenpidon eri ammattilaisten kanssa. Sen sijaan, että omistaja yrittäisi selittää puhelimessa tai sähköpostilla havaintojaan, hän voi jakaa alustalle tallennettua dataa esimerkiksi kengittäjälle tai eläinlääkärille. Tarvittaessa ammattilainen voi antaa neuvoja etänä, ja tallenteet, kuvat tai videomateriaali ovat heti käytettävissä päätöksenteon tukena. 

Hyödyt ammattilaisille: tiivistä yhteistyötä ja syvempää analyysiä 

Eläinlääkärit, fysioterapeutit, hierojat, valmentajat ja muut hevosen hyvinvoinnin parissa työskentelevät hyötyvät Alustaratkaisusta monin tavoin. He saavat keskitetyn näkyvyyden hevosen aiempaan terveyshistoriaan, hoitokertomuksiin ja mittausdataan. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, kun perustietoja ei tarvitse koko ajan kysellä uudestaan tai etsiä eri paikoista. 

Ammattilaiset voivat tallentaa alustalle omat potilaskertomuksensa, tutkimus- ja hoitotuloksensa sekä seurantasuunnitelmat. Tämä tekee hevosen hoitoprosessista läpinäkyvämmän ja auttaa eri toimijoitaesimerkiksi kengittäjää ja hierojaakoordinoimaan hoitotoimenpiteensä samojen tietojen pohjalta. Alustaratkaisu mahdollistaa myös etävastaanotot: eläinlääkäri tai hevosen kuntouttaja voi tarkastaa sovitun aikajakson mittausdatan ja päättää, tarvitaanko uusi käynti vai riittääkö jatko-ohjeiden antaminen etäyhteyden kautta. 

Tiedonkeruu: manuaalisesti ja rajapintojen kautta 

Hevosen omistaja tai tallinpitäjä voi syöttää perustiedot ja hoitotoimenpiteet manuaalisesti, mutta isossa roolissa on myös automatisoitu tiedonkeruu erilaisilla sensoreilla ja mittalaitteilla. Anturin avulla mitataan lämpötilaa, kosteutta ja painetta talliympäristössä. Aktiivisuusmittari kerää tietoa hevosen liikkumisen tai sosiaalisen käyttäytymisen laadusta ja määrästä. Syketiedot voi tuoda alustalle eri laitteiden avulla, ja kameran tuottama kuva voidaan analysoida konenäköä hyödyntäen esimerkiksi hevosen makuukäyttäytymisen tai REM-unen seurantaan. 

Kaikkien näiden erillisten datasyötteiden integrointi yhteen näkymään helpottaa suuresti havaintojen ja analyysien tekemistä. Lisäksi data toimii pohjana mahdollisille tuleville algoritmeille, jotka pystyvät ennustamaan esimerkiksi kipukäyttäytymisen muutoksia, oireiden kehittymistä tai riskejä erilaisille sairauksille. 

Ennakoiva analytiikka: tulevaisuuden mahdollisuudet 

Kun dataa kertyy riittävän paljon eri ikäisistä, rotuisista ja eri olosuhteissa elävistä hevosista, mahdollistuu myös erilaisten ennustemallien rakentaminen. Tiedonkeruun pohjalta voidaan kehittää algoritmeja, jotka tunnistavat hoitoa vaativia muutoksia varhaisemmassa vaiheessaesimerkiksi nouseva riski lihasvammalle tai vatsahaavalle. Alustan avulla voidaan myös löytää yhteyksiä hoitotoimenpiteiden ja hevosen yksilöllisten tarpeiden välillä, jolloin hoitotiimi voi kohdentaa täsmäratkaisuja paremmin. Lopputuloksena on entistä terveempi hevonen ja sujuvampi hevosenpito. 



Yhtenäinen, eri toimijoiden käytössä oleva alusta vahvistaa yhteistyötä ja antaa mahdollisuuden kehittää uusia toimintatapojaammattilaiset voivat verkostoitua, jakaa kokemuksiaan ja jopa luoda uutta liikevaihtoa. Lisäksi esimerkiksi hevosen omistajan vaihtuessa myyntitilanteessa ajantasainen dokumentaatio hevosen terveydestä voi nostaa hevosen arvoa

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.